Friday 18 October 2013

Carrot Cupcake

Assalamu'alaikum.

Rasanya cuma Anan dgn Ummi je yg suka kek ni. Takpe, kalau Ummi teringin nak buat blh bagi kt jiran sebelah or bawak g ofis..dpt pahala.  

Pertama kali buat Ummi amik resepi dari sini. 
Kali ke-2 dan ke-3 Ummi amik dari sini.

Cumanya biasalah Ummi ubahsuai sikit, masukkan dalam paper cup..jadi Carrot Cupcake.
Selepas 3 kali percubaan, Ummi akan gunakan resepi di bawah bila nak buat kek carrot ni.


 Buat kali ke-3. Anan decorate.
Gula dlm topping 1 cawan lebih, manis.

Buat kali ke-2.
Gula dlm topping hanya 2 sudu shj, nampak cantik berkilat tp tak manis.


Bahan
1 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
1 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
3/4 cawan gula perang lembut
3/4 cawan minyak jagung
2 biji telur gred A
1 cawan karot parut yg telah diperah airnya
1/2 cawan kelapa parut kering
1/4 cawan walnut cincang
3/4 cawan nenas cincang yg telah ditos airnya
(Dapat 16 biji cupcake)

Cara 
1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Guna api bawah sahaja.
2. Campurkan tepung, baking powder, soda bikarbonat,garam halus dan serbuk kulit kayu manis dan gaul rata menggunakan whisk kemudian ayak. Ketepikan.
3. Pukul minyak jagung, telur dan gula perang hingga sebati menggunakan mixer.
4. Masukkan karot, kelapa, walnut dan nenas. Gaul rata menggunakan spatula/whisk.
5. Masukkan bater ke dlm paper cup hingga 3/4 penuh.
6. Bakar selama 20 minit.

Topping
200 g cream cheese
50 g butter
1 cawan icing sugar
Cara
1. Pukul cream cheese dan butter hingga sebati, masukkan icing sugar dan pukul lagi.

* Masa bakar guna api bawah sahaja. Kalau guna api atas dan bawah, kek akan naik masa dlm oven kemudian akan turun bila dah sejuk.

No comments:

Post a Comment